Mike Campese

The Official Site of Mike Campese

Interview with Paranoid.com

Posted by on Mar 10, 2002

Interview with Paranoid.com

Mike Campese je solo kitarist in skladatelj iz ZDA. Že od najstniških let igra kitaro in piše glasbo, temu pa je posvetil tudi svoje nadaljnje življenje ter izobraževanje. Poleg tega že kar nekaj let poučuje mlade kitarske upe. Še več o njem in njegovem delu si preberite v intervjuju.

AJDA:
Mike Campese je v Sloveniji neznano ime. Predstavi se na kratko bralcem.

MIKE:
Živjo! Sem Mike Campese, solo kitarist/skladatelj iz New Yorka, ZDA. Izdal sem dva CDja, Total Freedom in Full Circle. Igram tudi na Jason Becker tribute CDju Warmth In The Wilderness. Za več informacij obiščite wwww.mikecampese.com .

Paranoid Interview

AJDA:
Kdaj si začel z igranjem kitare in svojo kariero kitarista/skladatelja?

MIKE:
No, kitaro sem začel igrati pri štirinajstih. Od takrat tudi skladam glasbo. Ideje se mi pojavijo, ko preigravam in improviziram, včasih tudi, ko ne igram kitare. Več ko skladaš, bolj se razvija tvoja kreativnost. Je kot velika sestavljanka, vse se prilega. Zame gre pri igranju kitare za samoizražanje, izražanje osebnosti. Ne moreš izraziti čustev drugih. Je nekaj kar rad počnem.

AJDA:
Katere skupine, glasbeniki, kitaristi vplivajo nate in na tvojo glasbo?

MIKE:
Poslušam veliko različne glasbe. Ko sem začel sem poslušal Black Sabbath, Van Halen, Ozzyja, Hendrixa, Led Zeppelin, itd. Ko sem napredoval kot kitarist sem začel poslušati Al DiMeolo. Brat me je navdušil za svojo glasbo. Potem me je zanimal Yngwie Malmsteen. Bil sem navdušen nad zares hitrim igranjem. Moj oče je bil violinist, vedno mi je govoril, da naj poslušam tudi druge zvrsti, kot na primer klasiko. Velik vpliv je Paganini in všeč sta mi tudi Beethoven in Mozart. Poslušam tudi jazz-fusion. Ko sem šel na GIT (Guitar Institute of Technology, program na šoli Musicians Institute, op.av.), sem odkril veliko odličnih kitaristov kot so Scott Henderson, Holdsworth, Mike Stern, Eric Johnson, itd. Všeč mi je veliko kitaristov. Pa tudi drugi instrumenti. Všeč mi je še Prince, pa tudi James Brown. Kot skladatelj in kitarist mislim, da moraš pustiti vplive in igrati to, kar je v tebi. Drugače začneš zveneti kot ostali.

AJDA:
Študiral si na Musicians Institute v Hollywoodu in se učil od mnogih dobrih glasbenikov. Zdaj si tudi sam učitelj. Kako je bilo tebi, ko si bil študent in kako se počutiš zdaj, ko si v vlogi učitelja in se mladi glasbeniki učijo od tebe?

MIKE:
Ja, učil sem se od kar nekaj dobrih kitaristov, celo od nekaterih mojih najljubših. Dober občutek je, ko te poučujejo nekateri od najboljših v tej stroki nasploh. Ker veš, da te učijo tega, kar potrebuješ, da uspeš in prideš na naslednjo stopnjo. Ko sem bil študent sem vpijal znanje kot goba. Sam učim že dolgo časa, začel sem malo preden sem šel na GIT. Ko sem diplomiral sem začel učiti profesionalno. V tej vlogi se odlično počutim. Študentje se zgledujejo po meni in zaupajo mojemu učenju. Super je videti, kako napredujejo. Zdi se mi pomembno, da od lekcij veliko odnesejo in dobijo to, za kar so plačali.

AJDA:
Reciva kaj o tvoji glasbi. Moram reči, da je res, kar si rekel o izražanju samega sebe. Ali lahko opišeš, kako pri tebi nastaja pesem, od same ideje pa do končne verzije?

MIKE:
Ponavadi ne sledim istemu vzorcu pri vsaki pesmi. Pustim, da do vsega skupaj pride spontano. Včasih si zamislim celotno sliko. Ali pa pridem na dan z majhno idejo in nato gradim od tam, kot na primer iz riffa ali melodije. Ponavadi nisem preveč tehničen, veliko napišem po posluhu. Ideje dobim tudi brez kitare. Skladba Amberay na Total Freedom je nastala zelo hitro. Ko sem enkrat imel glavno melodijo, je ostalo nastalo kar takoj. Veliko mojega najboljšega materiala je nastalo iz slučajnega poigravanja, pri čemer sem naletel na ideje. Za pesem Angel na plošči Full Circle sem glasbo napisal v približno petih minutah. Besedilo je prišlo kasneje. Glasbo lahko pišem zelo hitro, besedila mi vzamejo več časa. Pesem Dark Aqua sem najprej igral in posnel s klaviaturami, potem sem dodal kitaro in vokal. Vendar večinoma skladam s kitaro. Velikokrat napišem in posnamem vse dele. Kitaro, bass, klaviature in sprogramiram bobne. Pesem posnamem v svojem domačem studiu, potem pa odnesem v kakšen studio, kjer je vse profesionalno zmiksano. Rad pišem vse dele, rad imam nadzor nad vsem. Inspiracija lahko pripelje do veliko kul kreativnih zadev, zares ni nobene vnaprej postavljene formule.

AJDA:
Kako to, da si izdal svoj prvi CD Full Circle šele pred dvema letoma in ne prej? Pomanjkanje idej in inspiracije verjetno ni bilo vzrok.

MIKE:
Full Circle je moja druga solo izdaja. Total Freedom je v resnici prva. Posnel sem ga že kar nekaj časa nazaj, vendar sem ga remastiral in ponovno izdal na CDju. Pred solo kariero sem igral tudi v bandih, s katerimi smo izdali plošče. Že ko sem bil pri drugih bandih, sem pisal svojo glasbo. Ko delaš na drugih projektih se lahko hitro začneš ukvarjati s svojim lastnim materialom. Vendar sem že nekaj časa popolnoma osredotočen na svojo solo kariero. Res rad pišem in igram svojo lastno glasbo.

AJDA:
Kdaj si potem prvič posnel skladbe za Total Freedom? Ta CD se mi zdi bolj ambientalen, tudi naslovi skladb so povezani z naravo (Sea, Thunder And Rain, Sun, Heaven, itd.). Ali naslov Total Freedom združuje te teme, je kakšen koncept?

MIKE:
Total Freedom sem posnel okoli leta 1994 in ga izdal na kaseti. Remastiral in ponovno izdal pa sem ga poleti 2001. Ta CD ima new age pridih. Moj načrt je bil napisati različna razpoloženja glasbe, ki pa so med seboj povezana. Ko sem pisal posamezen del sem za vsakega, kot na primer Rain, v glavi slišal zvok iz narave. Naravni zvoki se ujemajo z razpoloženjem glasbe kot različne barve predstavljajo vsak ton. Veliko glasbe je nastalo zelo hitro. Nekatere skladbe sem napisal v studiu, eksperimentiral sem z različnimi zvoki in jih izboljševal. Nekatere dele sem v živo zaigral s svojim bandom med kitarskim solom. Koncept v naslovu Total Freedom pomeni glasbo brez mej, glasbeno svobodo.

AJDA:
Mislim, da je težko izpostaviti le eno ali dve pesmi s CDja, ker so le-te med seboj povezane in tvorijo celoto, Total Freedom. Mislim, da naslov odlično ustreza skladbam. Vendar, če lahko, katero pesem ali pesmi bi izbral kot najbolj reprezentativne za to ploščo in zakaj.

MIKE:
Mislim, da Amberay. Je akustična skladba z močno melodijo, ki po mojem mnenju izstopa nekoliko bolj kot ostale. Na sredini je nekaj res hitrega igranja. Ima radiu prijazen zvok. Je ena od mojih najmočnejših akustičnih skladb, ki sem jih napisal. Všeč je bila tudi veliko ljudem. Ves čas dobivam različna mnenja, katere pesmi so komu všeč. Pri pesmi Freedom kar eksplodiram, z veliko “strašnimi” zadevami. Je dolg solo z orkestracijo. Mislim, da ta predstavlja del mojih res hitrih zadev. Pesem Jewels ima melodijo, ki gre hitro v uho. Igrana je večinoma s harmonijami. Vsaka pesem na plošči zveni drugače od ostalih, mislim, da vsaka na določen način predstavlja moj stil.

AJDA:
Tvoj drugi CD Full Circle, ki si ga izdal leta 2000, je nekoliko drugačen od Total Freedom. Ne samo zvok kitare, dodal si tudi bass, bobne in tudi vokal pri nekaterih pesmih. Kje in katere razlike vidiš ti, kot avtor?

MIKE:
Razlike, ki jih vidim na Full Circle so tudi tiste, ki si jih izbrala sama, o dodajanju aranžmaja za celoten band. Total Freedom ima več orkestracije kot Full Circle. Pesmi na Total Freedom so krajši segmenti za vzpostavljanje različnih razpoloženj. Na Full Circle je veliko normalno dolgih in le nekaj krajših pesmi. Od prvega do drugega CD je viden moj razvoj pri skladanju.

AJDA:
Kako si se odločil, za katere pesmi boš napisal besedila in jih odpel? Kaj imaš raje, samo igranje ali igranje in petje?

MIKE:
Odvisno, včasih se odločim že prej. Ali pa mi to narekuje glasba, medtem, ko jo pišem. Nekatere skladbe zvenijo bolje samo instrumentalno. Odvisno je tudi od aranžmaja in kitarskih delov. Če je prostor za vokale, jih bom dodal. Sem pa bolj instrumentalist kot pa vokalist. Petje je zabavno, vendar moram to še precej razviti. Odvisno je tudi od mojega razpoloženja. Včasih hočem samo drveti na kitari, včasih pa hočem tudi malo peti. Dobro je mešati to dvoje. Tako dobiš več poslušalcev.

AJDA:
Boš v prihodnosti delal več na svojih pevskih sposobnostih ali boš našel koga drugega? Če bi imel možnost, katerega znanega vokalista bi izbral, da odpoje tvoje pesmi?

MIKE:
Ja, več bom delal na svojih vokalih. Od izdaje Full Circle se je moj glas že močno izboljšal. Rad pojem svoje pesmi če napišem besedila. Pesem je bolj ekspresivna, če jo odpojem sam, ker običajno pišem o življenjskih izkušnjah. Če pa bi se ukvarjal z drugimi stranskimi projekti, bi bilo kul imeti pevca. Ker igram veliko instrumentalov bi pevcu morda postalo dolgčas, ko bi čakal, da zapoje. Obstaja veliko odličnih pevcev. Bilo bi čudovito imeti koga kot je Ozzy, da bi pel moje pesmi, ali Ronnie James Dio ali Celine Dion. To bi bile res sanje.

AJDA:
Po drugi strani, kot odličen kitarist bi lahko igral v veliko bandih, kot stalni član. Si kdaj razmišljal o tem?

MIKE:
Če kdaj naletim na dobro priložnost, na velik band in bi lahko kitaro veliko igral, soliral, itd., jo bom takoj zgrabil. Vendar je takih priložnosti malo. Rad imam nadzor. Rad pišem glasbo in jo nato oblikujem. Mislim, da sem kot glasbenik res samostojen. Po mojem mnenju biti v veliko bandih ni dobro, če se hočeš uveljaviti. Boljše je, če svojo energijo usmeriš v en projekt.

AJDA:
Kaj pa koncerti, imaš solo nastope ali nastopaš bolj kot gost z drugimi bandi?

MIKE:
Trenutno nastopam s svojim bandom in solo. Oboje mešam, nekatere pesmi odgiram z bandom, nekatere sam. Včasih odigram celoten koncert sam. Drugače pa sem otvoril koncerte za nekaj znanih bandov. Tu in tam igram tudi z drugimi bandi, včasih z afriško skupino, vendar sem trenutno zelo zaposlen s svojo glasbo, tako da težko najdem čas za druge projekte.

AJDA:
Nekaj dni pred novim letom si igral pred Dokken. Kako je bilo?

MIKE:
Bil je dober koncert, bilo je veliko ljudi. Vendar je bilo občinstvo čudno, glede na to da so nastopali Dokken, ki so bili na višku v osemdesetih. Zdelo se je, kot da nočejo slišati kitarskega mojstra. Toda tisti, ki so hoteli, so res “padli noter”. Bilo je tudi nekaj tehničnih težav, vendar je bil na splošno koncert dober. Vendar bi vseeno raje še enkrat igral za Yngwiejevo množico.

AJDA:
Tole je bilo zadnje vprašanje. Imaš kakšno sporočilo za bralce in mlade glasbenike?

MIKE:
Pomembno je, da si odprt za vse, da se učiš o vseh stilih glasbe in teorije, poslušanja, itd. Ne bodite naduti, tako se boste še naprej učili. Ne pozabite se oglasiti na moji spletni straniwwww.mikecampese.com za novice, kitarske lekcije, spoznavanje mojih CDjev, itd. Hvala, da si si vzela čas za intervju, bilo mi je v veselje in zabavo.